Povestea ultimului supraviețuitor încă în viață al dezastrului aviatic Hindenburg

de: Daniel Ștefan
31 08. 2018

Dezastrul Hindenburg a rămas una dintre cele mai mari tragedii aviatice din istorie, petrecute în 1937. Zeci de persoane și-au pierdut atunci viața, iar azi, mai trăiește doar un singur supraviețuitor.

Numele lui este Werner Doehner și are 89 de ani. Deși au trecut mai bine de 80 de ani de la dezastrul aviatic, Werner încă își amintește clipele de coșmar prin care a trecut alături de familia sa și de ceilalți 97 de pasageri care se aflau la bordul dirijabilului Hindenburg.

Pe 6 mai 1937, giganticul dirijabil ateriza în New Jersey (SUA), după o lungă călătorie din Germania. Tragedia s-a petrecut chiar la destinație, când aeronava urma să aterizeze.

Werner, care atunci avea doar 8 ani, își amintește că și-a văzut pentru ultima dată tatăl cu puțin timp înainte de incendiul care a mistuit dirijabilul. Tatăl său tocmai intrase în cabina familiei după ce făcuse câteva fotografii cu priveliștea din aer. De atunci, nu l-a mai văzut.

În prezent, din cei 62 de pasageri care au scăpat cu viață din dezastru, Werner este singurul care încă mai trăiește. Se întorcea împreună cu părinții săi și cu fratele și sora mai mari dintr-o vacanță în Germania. Pentru o călătorie mai interesantă, au decis să zboare cu dirijabilul Hindenburg, o aeronavă imensă, de 245 de metri lungime, o adevărată minune tehnologică a vremii.

Anul trecut, când s-au comemorat 80 de ani de la dezastrul Hindenburg, Werner a oferit pentru prima dată un interviu telefonic celor de la Associated Press, în care a povestit clipele de groază care, deși n-au durat mult, l-au marcat pe viață.
Întreaga călătorie, chiar și cea peste Oceanul Atlantic a decurs fără probleme, dar tragedia s-a produs abia la destinație, când flăcările au început să mistuie rapid pupa aeronavei.

Incendiul a cuprins chiar bazinul cu hidrogen care, în momentul în care a fost expus la oxigenul din atmosferă, s-a dezlănțuit un adevărat iad. “Cerul luase foc”, își amintește cu durere Werner, la 80 de ani de la tragedie.

“Ne aflam lângă fereastră, așa că mama l-a luat pe fratele meu și l-a aruncat pe fereastră (ca să-l salveze de flăcări; menționez că, potrivit imaginilor vremii, dirijabilul nu se afla la o altitudine prea mare deasupra solului, n.r.). M-a luat apoi și pe mine și m-a aruncat. A încercat să facă la fel și cu sora mea, dar era prea grea, așa că au așteptat până ce zepelinul s-a apropiat de pământ”, povestește Werner.

Atunci când s-a aruncat din cabina aeronavei, mama lui Werner a suferit o fractură la șold. La scurt timp după ce fiecare s-a salvat cum a putut, un autobuz a sosit la fața locului și i-au dus pe răniți la spital.

Werner s-a ales cu arsuri pe față, pe mâini și pe piciorul drept, la gleznă. Mama sa a avut arsuri pe față, pe mâini și pe picioare, iar fratele lui Werner, pe față și pe mâna dreaptă. Sora lui a murit a doua zi dimineață după ce corpul său a cedat rănilor.

Werner Doehner a stat internat în spitalul local timp de trei luni, apoi a fost mutat la un spital din New York, unde i s-au făcut grefe de piele.

97 de persoane s-au aflat la bordul zepelinului. Dintre acestea, 35 și-au pierdut viața. Printre victime s-a aflat și un muncitor care se afla la sol în momentul accidentului.

Incidentul de pe dirijabilul Hindenburg este considerat unul dintre cele mai mari dezastre aviatice din istorie, incendiul fiind cauzat de o defecțiune tehnică.